Rumænien

I 2009 begyndte Brædstrup Humanitær Forening at arbejde i Rumænien.

Der arbejdes hovedsageligt i det nordvestlige Rumænien, hvor foreningen har en kontaktperson – Carla. Carla har været plejebarn i Danmark, og taler og forstår dansk.

Rumænien er, som flere andre østlande, et land med mange modsætninger.

Vejnettet er i utrolig dårlig stand, mange hovedveje er ringere end vores grusveje, og man ser stadig folk komme kørende i hestevogn. Samtidig ser man også  mange folk på gaden med mobiltelefoner.

Forening har kontakt til  lokale sygehuse, der mangler stort set alt lige fra sengetøj og senge til ultralydscannere og operationsknive.

Herhjemme har foreningen god kontakt til mange danske sygehuse, hvilket blandt andet har resulteret i, at vi har modtaget meget sengetøj i forbindelse med sygehusenes overgang fra amterne til de nye regioner. En del af dette kom med til Rumænien.

Foreningen har kontakt til lokale Rumænske børnehjem, der vil få mulighed for at modtage effekter efter ønske.

Sygehus i  Sehu Cilvaniei

Sehu Cilvaniei er en mindre by i det nordvestlige Rumænien.

Det lokale sygehus er i meget dårlig stand.

Første gang, vi besøgte stedet var der ingen varme, rørene sluttede få meter fra hospitalsmuren. Taget var utæt, og der var store fugtskjolder på lofter og vægge. Vinduerne var utætte og i stykker.
Sygehuset lever slet ikke op til danske standarder, men lokal området kan ikke undvære det lille sygehus. Landets infrastruktur med de dårlige veje, gør transporten til større og bedre sygehuse langsom og besværlig.

Klik på det store billede for at se det næste.

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
Opbevaring af madvarer.
pic05
Forhold på sygehuset i Cehen.
pic06
Forhold på sygehuset i Cehen.
pic07
Hospitals køkken.
pic08
Forhold på sygehuset i Cehen.
pic09
Forhold på sygehuset i Cehen.
pic10
Forhold på sygehuset i Cehen
pic11
Forhold på sygehuset i Cehen
pic12
Forhold på sygehuset i Cehen
pic13
Tæt trafik på landevejen.
pic14

Plejehjem i Crasna

I Crasna ligger et plejehjem. Stedet består af en forholdsvis ny afdeling, bygget for EU midler i 2005. Her bor omkring 40 personer med psykiske handicaps. Der bor 2 eller 3 personer på værelserne.

På den anden side af vejen ligger et næsten 100 år gammelt alderdomshjem, hvor der fortrinsvis bor ældre og personer med fysiske handicaps. I denne del af plejehjemmet bor der op til 10 personer i samme lokale, hvor der er knapt nok er plads til et sengebord til hver.

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
pic15
pic16
pic17
pic18
pic19

Flere billeder fra vores rejser til Rumænien er her.